Äldres rättigheter ska skyddas bättre

Inom hemtjänsten i Salabackar i Uppsala går man nu igenom sin planering, efter personalens egen anmälan om brister i omvårdnaden av de gamla. Det här nya larmet om brister inom hemtjänsten är ett typiskt sådant fall som länsstyrelsens nytillsatta äldreskyddsombud ska titta närmare på.

Det är meningen att skyddet av gamla människors rättigheter ska stärkas i Uppsala län. Efter alla vårdskandaler inom äldreomsorgen har riksdagen satsat extra pengar på tillsynen av äldreomsorgen.

Så sedan i höstas har Uppsala läns länstyrelse tre äldreskyddsombud, och de ska göra både anmälda och oanmälda inspektioner på äldreboenden och hemma hos pensionärer som har hemtjänst,  inte minst efter larm som det i Salabackar.

Äldreskyddsombuden ska inte förväxlas med skyddsombud på arbetsplatser. De ska titta på sånt som hur de gamla blir bemötta, och i vilken mån de själva får bestämma över hur de vill ha det.

De ska titta på just sånt som Salabackarpersonalen kritiserat: Personaltäthet, arbetsbelasting och personalens kompetens - och på de gamlas möjligheter att komma ut och promenera t ex.

Om de får tips om dålig vård kan de också göra oanmälda inspektioner, och om de hittar missförhållanden kan de kräva att de åtgärdas. Det gäller både inom hemtjänst, dagverksamhet och olika vårdboenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".