Låsta tågdörrar oroar

Dörrarna på en rad av SJ:s tågvagnar är trasiga, trots att vagnarna är nyrenoverade. För uppländska pendlare ställer de trasiga dörrarna, som nu hålls låsta, till problem och vållar oro.

 – Första tanken är ju att man inte vill sitta i den vagnen i fall något händer så man inte ska komma ut, säger en kvinnlig student på väg ombord på tåget.

– Det gör ju att det blir besvärligt för resenärer att komma ut, det blir långa väntetider. Det är det ju även när dörrarna är öppna för det är ju mycket folk på ett tåg, säger en kvinna på perrongen.

– Det kan när som helst hända en olycka. Kommer resenärerna ut då? Det är en viktig fråga att ställa till de ansvariga, säger en man som på väg till Stockholm.

En orange etikett förkunnar att dörren är avstängd. Sedan några veckor är det här en vanlig syn för resenärer på bland annat Uppsalapendeln. Vill det sig illa är även de närmaste dörrarna trasiga. Det här har lett till både frustration och spring, särskilt i rusningstrafik för avstigande i Knivsta och Märsta.

Just nu är det 60 vagnar runt om i landet som dörrarna krånglar på - alla är nyrenoverade.

– Vid en rutinkontoll i samband med en reparation så noterade vi ett fel i den här magnetkomponenten i dörren. Den medverkar till att dörren låses under färd och att den inte är möjlig att öppna med handkraft, säger Katarina Nyman, presskommunikatör på SJ.

Vem bär ansvaret för det här? Det här handlar ju om en upprustning av vagnar och så kommer de tillbaka och är i vissa fall i sämre skick.

– Ja, jag kan inte svara på det. Jag vet inte riktigt hur det har skett, vem som har gjort vad. Vi har i alla fall konstaterat att de inte fungerar och därför åtgärdar vi dem, säger Katarina Nyman.

För säkerhets skull har SJ alltså valt att helt stänga av dörrarna. Att ta vagnarna ur trafik är inte aktuellt, det skulle resultera i stora trafikstörningar. Flera av de trasiga vagnarna trafikerar Uppland, dels på linjen Stockholm-Uppsala, den så kallade Uppsalapendeln, dels linjen Stockholm-Göteborg via bland annat Enköping.

Bland resenärer som Upplandsnytt har träffat finns en oro för vad de avstängda tågdörrna skulle innebära vid en brand eller olycka. På SJ säger man att tågpersonalen tar hand om den saken.

– Det finns inga risker med det överhuvudtaget. De kommer leda ut resenärer genom dörrar som fungerar,

Men en evakuering kommer väl ta längre tid om det är dörrar som inte funkar?

– Vid en evakuering öppnar man ju aldrig alla dörrarna samtidigt utan den leds ju under kontrollerade former av ombordpersonalen, säger Katarina Nyman, presskommunikatör på SJ.

Om ett par veckor beräknas dörrarna vara reparerade.