Myndigheter måste agera

Efter gårdagens mord på den 26- åriga Fadime Sahindal i Gamla Uppsala, kräver nu flera politiska organisationer att myndigheterna måste arbeta hårdare för att förhindra så kallade hedersmord.

Sherzad Saleh, ordförande för Kurdistans Förening i Uppsala, tar kraftigt avstånd från den här typen av brott. Han säger också att det är viktigt att bredda diskussionen och att inte fastna i begreppet hedersmord, ett ord som inte ens existerar på kurdiska. Förklaringen till det tragiska och meningslösa mordet på den 26-åriga kvinnan av hennes far, tycker Sherzad Saleh att man inte bör söka i den kurdiska kulturen eller religionen, utan i sociala orsaker, då hedersmord är ett ord som inte ens finns i det kurdiska språket. Familjer från fattiga och underutvecklade länder kastas in i ett sverige där dom placeras på undantag. och mannen, familjens tidigare självklare försörjare har plötsligt förlorat sin självkänsla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista