Inomhusskidbacke i Bålsta

Planer på en ny skidanläggning presenterades under måndagsförmiddagen i Bålsta, med inomhusskidåkning både på längden och i backe. Ännu är det dock inte klart med finansiering av bygget, som beräknas kosta en miljard kronor.

Skipark 360, som den kallas, ska erbjuda en 3 km lång tunnel för skidskytte och längdåkning, och en 700 m lång inomhus-skidbacke med 160 meters fallhöjd. Om planerna går i lås ska anläggningen, som blir 20 meter högre än Globen, stå klar 2015.

Vid måndagens presskonferens i Bålsta sa initiativtagaren Glenn Bovin att han hoppas att såväl svenska som andra landslag ska träna i anläggningen. Kommunalrådet Nina Lagh sa vid presskonferensen att hon var mycket positivt inställd till anläggningen och det var även oppositionsrådet Agneta Hägglund. Såväl amatörer som proffs ska kunna nyttja parken. Glenn Bovin undeströk också att 3 miljoner människor kommer att ha parken inom en timmes resa.

 – Det är en fantastisk möjlighet för Håbo som kommun och även Håboborna att bli en del av Sverige på ett annat sätt än det är i dag, säger Nina Lagh, kommunstyrelsens ordförande i Håbo kommun.

Anläggningen beräknas kosta omkring en miljard kronor, men vilka som ska finansiera projektet är inte helt klart. Enligt en av initiativtagarna till projektet, Glenn Bovin, finns i dag några finansiärer som är klara.

 – Vi har säkerställt ungefär 25 procent av det kapital som behövs, i byggfasen.

41-åriga Glenn Bovin, som är vd för bolaget bakom skidanläggningen, bor i Bålsta och är ordförande i den lokala slalomklubben Bålsta Alpin. Han är utbildad ambulanssköterska, men jobbar i dag som Sverige-vd för ett danskt företag som säljer hygien- och förstahjälpen-produkter.

Glenn Bovin har två konkurser bakom sig. Det handlar om två företag i Jämtland, ett moder- och ett dotterbolag, som han var VD för, och som han begärde i konkurs 2007. Han dömdes också för bedrägeri i Östersunds tingsrätt år 2006, sedan han erkänt att han fuskat till sig runt 200 000 kronor från sin A-kassa utan att ha rätt till det.

 – Det var en tid då jag mådde väldigt dåligt, och fram tills jag bröt det vid 30 års ålder så hände det saker i mitt liv som jag definitivt inte är stolt för, men jag står för de sakerna, och det är därför folk kan lita på mig i dag.

Håbo kommun har heller inga betänkligheter.

 – Glenn Bovins bakgrund får stå för honom. Eftersom det inte finns några kommunala pengar i det här finns det ingen anledning att gräva i andras personala bakgrunder, säger kommunalrådet Nina Lagh.