BÅLSTA

Skidtunnel bra för kommunen

Som vi berättade i går finns planer på att bygga en skidanläggning inomhus i Bålsta, 160 meter hög med slalombacke och skidtunnel. Den enda anläggning för skidor året runt som finns i Sverige ligger i Torsby i Värmland, med en skidtunnel och en inomhusanläggning för skidskytte.

Skidtunneln i Torsby invigdes 2006, 1,3 kilometer lång och med möjlighet att åka skidor året runt.

Drygt 30 000 besöker tunneln varje år, många är norrmän och andra långväga gäster.

– Man byggde den för att man var intresserad av kringeffekterna, av att folk handlar, köper bensin, köper mat, bor, berättar Tomas Stjerndorff, verksamhetschef i Torsby.

Tunneln gick back med några miljoner kronor de första åren, men gick runt förra året. Och kommunen har tjänat på sin investering, enligt Tomas Stjerndorff.

– Vi har haft investeringar i närområdet på grund av tunneln på 100 till 150 miljoner kronor.

Det har funnits planer på skidtunnlar på flera andra ställen, bland annat i Östersund och Stockholm, men inget av dem har blivit verklighet än.

I Täby utanför Stockholm finns planer på en anläggning som den i Bålsta, med både slalombacke under tak och skidtunnel. Finansieringen är dock inte klar, och projektet befinner sig fortfarande på planeringsstadiet.

– Den ska innehålla en backe på cirka 400 meter och en längdtunnel på 1250 meter, säger Ulrich John, ordförande i företaget Frösundaviksparken som står bakom Täbyplanerna.

Vad säger ni om att ni kan få en konkurrent i närområdet?

– Det tycker vi är positivt. Det finns inga skidbackar inomhus i Sverige, men många hockeyhallar. Vi är övertygade om att det finns jättemånga som vill åka och träna skidor på det här sättet, precis som man lär sig åka skridskor, säger Ulrich John.

Anna Dahllöv
anna.dahllov@sr.se