Polisen laddar för valrörelsen

Polisen skärper beredskapen inför sommarens valrörelse. Sverigedemokraternas frammarsch sedan förra valet gör att riskanalysen i år ser annorlunda ut.

Planeringen är i full gång, säger kommissarie Christer Nordström, presstalesman för Polisen i Uppsala län.

 – Rikspolischefen har beslutat att det ska ses som en "särskild händelse". Det innebär att polismyndigheten i Uppsala län, vi är organiserade för att möta den kommande valrörelsen.

Planeringen av den polisiära valbevakningen sker i nära samarbete med de olika partierna och säkerhetspolisen SÄPO.

Sverigedemokraterna, som redan är representerade i flera uppländska kommuner, har inför årets val tagit en större plats i den allmänna debatten. Eftersom deras åsikter av vissa ses som kontroversiella är det ett parti som polisen överlag håller extra koll på för att garantera partiföreträdarnas säkerhet.

 – Vi ser att debatten hårdnar. Det kommer in nya partier där det finns ett intresse av ett exempelvis störa deras rätt att framföra sina budskap. Det här är någonting som polisen måste vara förberedd på. Vi måste finnas på plats och hantera olika situationer. Sedan kan det naturligtvis hända sådant som man inte alltid kan förutse. Allmänt kan man väl säga att det går aldrig att garantera en 100-procentig frid i samband med de möten och anföranden som sker.

Under hela valrörelsen kommer polisen fortlöpande att analysera riskerna. På vissa sammankomster kommer det att finnas gott om synliga poliser, på andra kanske polisens närvaro inte blir fullt lika synlig och några möten kommer bli helt fria från polisbevakning. En del av arbetet handlar också om att skydda partiernas kontor.

De mest komplicerade säkerhetsarrangemangen brukar vara när partiledarna gör besök på olika orter.

 – I synnerhet om det är någon kontroversiell fråga som verkligen lyfter debatten. För oss är det oerhört viktigt att värna om yttranderätten och att partierna, även om det är starkt ibland, att de verkligen får möjlighet att framföra sitt budskap, säger Christer Nordström på polisen.