Hartwig trotsade tydligt order enligt polis

Uppsalas kommunalråd Lena Hartwig trotsade på ett tydligt sätt polisernas order och hävdade att hon hade all rätt att stå kvar där hon stod. Det berättar gruppchefen för dom poliser som fanns på plats vid oroligheterna på Stora torget den 29 november i fjol, då Hartwigs ovilja att lyda poliserna lett till att hon åtalats av åklagare.

Polisernas berättelse framgår av polisens förundersökningsprotokoll, som blivit offentligt i och med att Hartwig i går åtalades för ohörsamhet mot ordningsmakt.

Poliserna berättar att omkring 200 personer hade samlats på torget på natten vid halvtretiden, stämningen var hätsk och slagsmål förekom mellan ungdomsgrupper, och när polisen trodde att allt lugnat ned sig hamnade polisen i underläge på torget och fler bilar dirigerades till torget, där läget var så allvarligt att en del poliser hade dragit sitt vapen.

Gruppchefen för insatsenheten fick till uppgift att flytta en del av folksamlingen till torgets västra del, det rörde sig om ca 50-75 personer. Dom flesta lydde, men ca 20 stod kvar, berättar gruppchefen, som då på nytt befallde gruppen att backa och betonade att det var en ordningshållande befallning som därför omedelbart måste åtlydas. Då backade alla personer utom Lena Hartwig, berättar gruppchefen.

Gruppchefen säger att han då återigen sa att detta var en ordningshållande befallning och att hon skulle backa undan. Men hon lydde fortfarande inte utan stod kvar och sa något om att hon hade all rätt att stå kvar på platsen, berättar gruppchefen, som då säger att han blev frustrerad och skrek åt Hartwig att backa.

När hon återigen vägrade så tog han, berättar han, ett fast men vänligt grepp om hennes axlar och sköt henne framför sig ett tiotal meter bort dit där resten av folksamlingen fanns. Det är alltså grunden för att Lena Hartwig i går åtalades för ohörsamhet mot ordningsmakt.

Lena Hartwigs version av händelseförloppet skiljer sig på flera punkter från polisernas. Hon säger att någon fysisk kontakt aldrig förekom och att konfrontationen inte varit så kraftig som poliserna beskriver den.

- Jag är fullständigt oskyldig till det jag anklagas för. I stort sett så är det de påstår taget ur luften tycker jag, säger Lena Hartwig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".