Tusenlappar skiljer gympriser

Det skiljer flera tusen mellan årskorten på det dyraste och det billigaste gymmet i Uppsala trots ganska lika utbud. Det visar Radio Upplands genomgång.

Efter att ha jämfört normala, ej rabatterade priser på årskort på åtta olika gym där både män och kvinnor är välkomna i Uppsala fann vi att träningcentret Sats är dyrast. Ett årskort där kostar 5100 kr. Eva Sandström, marknadsansvarig på Sats förklarar varför de är dyrast.

- Vi kan nog upplevas som dyrast när man tittar på enbart vårt prislapp men i medlemskapet ingår väldigt mycket och vi tycker att vi levererar väldigt mycket till våra medlemmar.

Så hur motiverar ni era dyra priser?

- Vi motiverar det genom att vi har en hög kvalitet på vårt utbud och att vi har ett utbud för egentligen alla åldrar och målgrupper.

De andra gymmens årskort som Upplandsnytt kollat upp kostar 3 till 4 och ett halvt tusen kronor. Det allra billigaste är Friskis och Svettis där ett årskort kostar 2400 kr. Vad är det som gör att skillnaden är så stor? Ingrid Hovstadius, verksamhetschef:

- Det är för att vi är en ideel idrottsförening utan vinstintresse. Vi ska självklart inte gå plus minus noll för då har vi inte råd med investeringar, men vi har inget vinstintresse.

Så man blir inte mindre tränad då om man går på ett gym som är billigare än andra?

-Nej, det har att göra med hur mycket du tränar och så får du inte träna för mycket heller förresten. Men det handlar ju om dig själv, hur mycket du själv tränar.

Vad tror Marknadschefen Eva Sandström på Sats om det och vari ligger då egentligen den största skillnaden?

- Ja, alltså det ligger väl upp till var och en, hur frekvent man tränar men jag hoppas att vi kan motivera väldigt mycket med många produktnyheter och inspirerande träning.

Årskortspriser träning

Sats träningscenter 5100 kr
Powercenter 4900 kr
Nautilus 4400 kr
Kraftkällan 4340 kr
Puls & Träning (endast gym) 3228 kr
Antonis (endast gym) 3200 kr
Campus, studenthälsan 3000 kr
Friskis&Svettis 2400 kr

Det SR Uppland jämfört är priser på årskort, utan rabatt, där man som medlem har obegränsad tillgång till gym och olika gruppträningar, och där såväl män som kvinnor är välkomna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.