Revisors-kritik mot Uppsala universitet

Uppsala universitet har för dålig kontroll på sin konstsamling, som är den näst största konstsamlingen i statlig ägo efter Nationalmuséets. Den statliga myndigheten Riksrevisionen är i en rapport kritisk mot universitetet på flera punkter.

Revisionsdirektören Dan Pederson säger till Uppplandsnytt att kontrollen borde varit bättre vid universitetet.

- Det finns ju risk för stölder och för förstörelse. Här måste man ha större kontroll på föremålen än vad som i dag tycks finnas.

Uppsala universitets konstsamling finns utspridd på universitetets många lokaler och uppskattas vara värd upp mot 400 miljoner kronor. Revisorerna på Riksrevisionen menar dels att det varit för få personer på universitetet som varit ansvariga för konstsamlingen, och dels att registreringen av konstföremålen in i en nationell konstdatabas gått för långsamt.

I ett svar till revisorerna skriver universitetet att det ska bli bättre och att förbättringar redan är på gång. Universitetsantikvarien Johan Cederlund tycker att universitetet ändå haft en bra kontroll på sin samling och också att den har en hög grad av stöldsäkerhet.

- Det måste ju vara en balans mellan säkerhet och tillgänglighet. Vi varken vill eller kan låsa in allt i magawsin, utan en del måste hänga som dekorativa prydnader i olika universitetslokaler.

Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".