Enköping

Olika satsningar med samma mål

De stora valfrågorna i Enköping är skola, vård och omsorg - det är de borgerliga och Socialdemokraterna överens om. Men man har skilda åsikter om hur man ska nå målet att förbättra verksamheten. Socialdemokraterna presenterade i går en handlingsplan inför valet.

Så här säger Sven Jansson, ordförande för socialdemokraterna i Enköping:

 – Vi kommer att satsa på att förbättra kvaliteten för barn och ungdomar och föräldrar.

Vad är det som kommer att bli bättre om ni får majoritet?

 – En sak är att vi har möjlighet att öka resurserna något i verksamheten. Det är väldigt mycket personal som behövs i skola, vård och omsorg. Har man mer pengar och kan anställa fler, då blir det bättre kvalitet.

Socialdemokraterna, som hoppas kunna gå till val gemensamt tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet, vill också förbättra samordningen mellan förvaltningar för att öka effektiviteten.

Men även den borgerliga majoriteten vill satsa på skola, vård och omsorg. Anna Wiklund är moderat och kommunstyrelsens ordförande:

 – Det är vård och omsorg, det är skola och utbildning. Det är de områden vi har satsat på och som vi även kommer att satsa på inför 2011. Så gör vi också en extra satsning i år som innebär att alla lärare inom grundskolan kommer att få en egen dator, vi kommer att göra lite extra satsningar på fastighetsunderhåll.

Anna Wiklund säger att det område som den borgerliga majoriteten kommer satsa mindre på är fritid och kultur, medan Sven Jansson säger att socialdemokraterna inte kommer att satsa på att främja privatisering av verksamheter.

Men när det gäller nattakuten på Enköpings lasarett är moderaterna och socialdemokraterna helt överens, den ska öppnas igen:

 – Vi har fattat ett beslut, moderaterna i Enköping har fattat ett beslut där vi driver den frågan att vi vill ha tillgång till akutsjukvård dygnet runt.

Men Sven Jansson gillar inte moderaternas ställningstagande:

 – Jag tycker att det är väldigt väldigt falsk marknadsföring. Man tillhör ändå ett parti och då gäller det att hålla isär de rollerna och försöka påverka. Det är faktiskt de borgerliga partierna som stängt akuten i Enköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista