Skolnedläggning i Östhammar överklagas

Beslutet att lägga ner fyra av Östhammars skolor överklagas nu. En grupp föräldrar, som bland annat menar att kommunen brutit mot barnkonventionen och arbetsmiljölagen, lämnar in sitt överklagande i morgon.

Det var för snart tre veckor sedan som Östhammars kommunstyrelse, trots demonstrationer och påtryckningar från föräldrar och elever beslutade att lägga ned fyra byskolor.
Långalma skola på Söderön och Reuterskiöldska skolan i Hökhuvud läggs ner i höst , och skolorna i Valö och Hargshamn, nästa år.

Men i morgon lämnar alltså en grupp föräldrar in sitt över-klagande av beslutet, de menar dels att kommunen gjort flera räknefel när det gäller hur mycket nedläggningarna ska spara, och att nedlägningarna inte utretts ordenligt. Men främst hävdar de att kommunen brutit mot arbetsmiljölagen, för att den inte gjort någon riskanalys, och barnkonventionen. Föräldrarna hoppas nu att kommunen ska tvingas se över nedläggningarna igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".