Droganvändning minskar bland ungdomar

Ungdomars användning av droger minskar faktiskt. Det visar den årliga undersökning bland niondeklassare som görs av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

I undersökningen från 2003 har drygt femtusen elever i årskurs nio svarat på frågor. Och det är en positiv bild som framträder: niorna röker och dricker mindre och färre testar andra droger.

I den senaste studien var det 75 procent av flickorna som drack alkohol och 70 procent av pojkarna, jämfört med 75 respektive 74 procent året innan. Allt färre uppger att de dricker folköl, starköl, vin eller sprit, men andelen som dricker blanddrycker som cider och alkoläsk har ökat lite bland flickorna. Överlag dricker pojkarna mer öl medan flickorna dricker vin, blanddrycker och sprit.

25% procent har svarat att de druckit hembränt under det senast året, vilket är en kraftig minskning jämfört med slutet av 90-talet då 40 procent drack hembränt.

Andelen rökare har minskat bland både pojkar och flickor. 20 procent av pojkarna och 30 procent av flickorna har svarat att de röker.

När det gäller narkotika svarar 7 procent bland båda könen att de testat. Det är en fortsatt minskning. Andelen som testat narkotika steg kraftigt under 90-talet, men sjönk igen förra året och den trenden verkar alltså fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".