Uppsalapolisen anställer fler civila

Uppsalapolisen ska anställa fler experter som inte är poliser, för att utreda till exempel ekonomiska brott eller miljöbrott. En orsak är att många av de poliser som i dag jobbar som utredare snart kommer att gå i pension.

De är en grupp med många tjänsteår på nacken - utredarna på Uppsalapolisen - och de närmaste åren kommer många av dem att gå i pension. Redan i dag finns det dessutom för lite folk på den avdelning som utreder ekonomiska brott och miljöbrott. Och det här är en anledning till att polisledningen nu vill anställa fler civila personer som utredare. Det kan handla om jurister, ekonomer eller miljöexperter.

I en första vända vill poliledningen anställa fem-sex personer. Fördelarna skulle dels vara att det går snabbare att ge de civila en kort polisiär utbildning än att specialutbilda poliser, dels tror länspolismästaren Göran Lindberg att det är bra att ha en blandning av poliser och civila som utreder brott. Från polisförbundets sida är man inte odelat positiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".