SR Upplands opinionsundersökning

Uppsala splittrat om civilflyg

Enligt en opinionsundersökning som Sveriges Radio Uppland låtit göra i samarbete med Novus, där 576 Uppsalabor i olika åldrar svarat, så är nästan precis lika många för som emot civilt flyg på Ärna.

Länsstyrelsen har gett klartecken för civilflyg på Ärna, något som överklagats av runt 300 personer, föreningar och organisationer. Miljödomstolen handlägger och frågan hamnar sedan på regeringens bord för beslut tidigast i början på nästa år.

I den opinionsundersökning vi beställt, var frågan "är du för eller emot en civil flygplats på Ärna?" Frågan besvarades av 576 Uppsalabor i olika åldrar och med jämn könsfördelning.

40 procent är för en civilflygplats, 39 procent är emot och 21 procent osäkra. Enligt opinionsundersökningen är män mer positivt inställda till flyget än kvinnor. Det finns också en tydlig skillnad mellan åldrar. Personer i åldersgrupperna 35 till 50 år är betydligt mycket mer positivt inställda än dem som är yngre eller äldre. Mest nejsägare finns i gruppen unga upp till 35 år gamla.

Uppsala Airports talesperson, Mattias Sjölund, konstaterar att fler är negativa i vår undersökning än de tillfrågade i den opinionsundersökning företaget själva låtit göra för en tid sedan:

– Även om nu nejsidan är något större än den tidigare varit, så ser vi ändå att det finns ett starkt stöd. Vi har en väldigt köpstark grupp, 35-50 där 50 procent säger ja. Vi har en betydande andel som inte satt ner foten och i den gruppen tror i alla fall jag att det finns en stor del ja-sägare, som är pro-flyg, säger Mattias Sjölund.

Naturskyddsföreningen i Uppsala län är kritisk till planerna på en civili flygplats, där det i dag är militärt flygfält, både av miljöskäl och att man inte anser det finns behov av en flygplats i Uppsala. De har överklagat länsstyrelsens ja. Ordförande Marianne Kahn säger så här om opinionsundersökningen:

– Det är fler ungdomar som är emot, liksom äldre. Men i 35-50-årsåldern är fler för, såna som jag kan tänka mig vill åka på semester och ha nära till flyget. Men som inte kortsiktigt inte tänker på de störningar det blir och klimateffekterna.

Det är det som de äldre och yngre fokuserat mer på då, menar du?

– Ja, säger Marianne Kahn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".