Bra hållplatser viktigare än bälten i buss

Bälten i bussar för skolbarn är inte bästa sättet att höja trafiksäkerheten. Det anser trafikchefen i Uppsala, Raja Ilijason, som istället vill se bättre och säkrare hållplatser och övergångsställen.

- Det kan låta väldigt konstigt att man inte tycker att barn ska vara bältade när de åker till och från skolan i buss. Men vi har gjort den bedömningen att av de begränsade resurser vi har, så vill vi satsa pengarna på de åtgärder som ger de största trafiksäkerhetseffekterna.

Det är på väg till och från bussen som olycksrisken är stor - inte när man väl sitter där på sätet, säger Raja Ililjason.  Hon hänvisar till en studie som Vägverket gjort.

- Bussen är 10 gånger säkrare än att resa med bil och 94 gånger säkrare än att vara fotgängare.

Istället för bussbälten vill Uppsala satsa på att göra hållplatserna och området runtomkring säkrare.  Det kan handla om att bygga refuger. Men Raja Ilijason kan även tänka sig att bygga stopp för trafiken så att det inte går att köra om en buss när den står vid en hållplats

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".