Felmarginalen är tre procentenheter

Hur tillförlitlig är då den här opinionsundersökningen där 576 Uppsalabor svarat? Vi frågade Arne Modig på Novus som gjort undersökningen:

– För svenska förhållanden är standardförfarandet att man gör ungefär 500 intervjuer med allmänheten om man vill beskriva opinionen i en sakfråga i en viss kommun. Man ska komma ihåg att när man gör sådana här undersökningar så intervjuar man ett slumpvis utvar av invånarna i kommunen och det innebär att man aldrig kan säga att man får exakta värden, utanman får fram närmevärden som med stor sannolikhet liknar de verkliga förhållandena, säger Arne Modig konsult på Novus.

Ibland säger man att man ska intervjua tusen personer för att resultatet ska vara säkert. Hur mycket bättre är det?

– Det är bättre om man fråga tusen personer och det har vi som standard när man frågar hela riket, men då gäller det ju en befolkning som är betydligt mycket större än den i Uppsala kommun.

– När man gör en undersökning med i det här fallet 576 intervjuer i Uppsala kommun så får man en felmarginal på runt tre procentenheter och det ska man veta att det är inte exakta siffror, men det är inte större felmarginaler än så.

Hur många av de som tillfrågats i enkäten har svarat?

– Ungefär 70 procent har svarat och det är en god svarsfrekvens när det gäller opinionsundersökningar i Sverige idag, säger Arne Modig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista