Foto: Johan Nilsson/Scanpix
SR Upplands opinionsundersökning

Ärna-åsikter knutna till partisympatier

En majoritet av de som skulle rösta på den borgerliga alliansen om det var val i dag är för civilflygplats på Ärna, medan majoriteten av den rödgröna oppositionens väljare är emot. Det visar den opionionsundersökning Sveriges Radio Uppland låtit göra.

Oppositionen, som gjort klart att de stoppar flygplatsen om de vinner riksdagsvalet, är inställda på att göra flygplatsen till en valfråga, menar Socialdemokratiska riskdagsledamoten och Uppsalabon Agneta Gille.

 – Det kommer att finna med i Uppsala. Vi är tre partier som inet tro på den här lösningen att Uppsala ska ha en flygplats. Det är möjligt att vi får väljare bland de miljömedvetna unga, men samtidigt kanske vi tappar andra bland dem som tycker det skulle vara behändigt att ha en flygplats i Uppsala.

I den opinionsundersökning vi låtit göra svarade 576 Uppsalabor av de totalt 700 tillfrågade i åldrarna 18 år och uppåt på frågan om de är för eller emot civil flygplats på Ärna.
De fick också frågan om vad de skulle rösta på om det var val i dag.

Totalt sett är Uppsala tudelat i frågan. Lika många är för som emot i vår undersökning. Men det finns alltså en tydlig skillnad mellan anhängare till de olika politiska blocken i hur man ser på flygplatsfrågan.

56 procent av dem som skulle rösta på Alliansen om det var val i dag, är för flygplats. 31 procent är emot och resten är osäkra.

När det gäller dem som skulle rösta på den rödgröna oppositionen, är bara 21 procent av de tillfrågade för, 57 procent är emot och övriga är osäkra.

Felmarginalen är runt 3 procentenheter, enligt opinionsundersökningsföretaget.

Frågan om civilflyg ska tillåtas på Ärna bereds av Miljödomstolen just nu och regeringen fattar sedan beslut, tidigast i början på nästa år. Regeringen har möjlighet att fatta ett annat beslut än det Miljödomstolen föreslår, men partierna inom Alliansen är överens om att man kommer att följa Miljödomstolens linje.

Kristdemokratiska riksdagsledamoten Mikael Oscarsson:

 – Jag har uppfattat att samtliga riksdagsledamöter från Uppsala län tycker att man ska lyssna på miljöprövningen, och blir det grönt ljus därifrån har vi inget emot att en privat entreprenör får möjlighet att bygga upp en privat verksamhet.

Mattias Sjölund, som är talesperson för Uppsala airport, och aktiv politiker inom Folkpartiet i Uppsala kommun, säger att civilflygplatsen hänger mycket på om Alliansen vinner valet.

 – Det är ju alldeles uppenbart att den sittande majoriteten bör vinna valet om vi ska ha en någorlunda god chans att få den här flygplatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".