Uppsala missade smittskyddsmyndighet

EU:s nya smittskyddsmyndighet kommer inte att placeras i Uppsala. Istället blir det Stockholm som får den nya myndigheten. Därmed gick Uppsala miste om runt 100 arbetstillfällen.

Den nya smittskyddsmyndigheten ska samordna samarbetet mellan EU:s medlemsstater. Tanken är att man genom att samla information på ett ställe tidigt ska kunna varna för farliga sjukdomar och smittspridningar.

När myndigheten är fullt utbyggd om tre til fem år kommer den att ha runt 100 anställda, viktiga arbetstillfällen som nu alltså Uppsala gick miste om.

Beslutet att välja Stockholm togs av regeringen. I ett pressmeddelande nu på eftermiddagen skriver man att Stockholm har de bästa förutsättingarna när det gäller bra kommunikationer inom EU, tillgång till ändamålsenliga lokaler och närhet till stimulerande vetenskaplig miljö.

Frågan om var myndigheten skulle placeras har varit känslig. Förutom Stockholm och Uppsala har Umeå, Göteborg, Malmö och Lund kämpat för att få myndigheten.

Lena Hartvig, kommunstyrelsens ordförande i Uppsala och landshövding Anders Björk uppvaktade så sent som i februari regeringen med önskemål om att den nya myndigheten skulle placeras i Uppsala. Men så blev det alltså inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista