Nämndemän i Enköping slåss för sin tingsrätt

Nämndemän och kommunpolitiker i Enköping och Tierp mobiliserar nu för att hindra nedläggningen av tingsrätterna där. Som vi berättat tidigare i Upplandsnytt föreslås i en utredning av Domstolsverket att små tingsrätter som dessa ska bort.

Nu uppmanas Uppsala läns riksdagsmän att motionera i riksdagen för att stoppa förslaget, som Bo Reinholdsson och de andra nämndemännen i Enköping tror skulle få många negativa följder. Domstolsverket har i en pågående utredning lagt som förslag att 40 av landets 72 tingsrätter ska läggas ner. I Uppsala län skulle det innebära att all verksamhet skulle ligga i Uppsala.  Förändringen skulle i vårt län kunna vara genomförd så tidigt som 2006.

Syftet är att spara pengar, men Enköpings kommunalråd Bengt Wahlberg  tror knappast att det skulle bli effekten. Nämndemännen i Enköping och Tierp kallat till en samling den 15:e mars med länets alla riksdagsmän och de berörda kommunernas kommunalråd. Där hoppas de kunna få igång en proteströrelse mot förslaget. Och framförallt hoppas de att någon av länets riksdagsmän ska lämna in en motion om det till riksdagen.

Reporter: erik.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".