Deprimerade mammor fångas upp

Nyblivna mammor ska i framtiden kunna få bättre hjälp på barnavårdscentralerna. På försök har flera BVC i länet börjat arbeta mer med just mammornas hälsa för att fånga upp dem som är deprimerade. Margarehta Magnusson är sjuksköterska och forskare på barnhälsovården i Uppsala - hon tror att det har blivit allt mer stressigt att vara förälder.

På många barnavårdscentraler i landet har distriktssköterskorna börjat fråga mammorna hur de mår. När bebisen ska vägas och mätas får mamman ett frågoformulär om hur hon har haft det den senaste veckan. Det är tio frågor som bl a handlar om hur det fungerar hemma och om man känner oro. Med hjälp av det här kan sjuksköterskan sedan sortera ut dem som verkar ha det jobbigt och erbjuda dem en serie samtal. För många räcker det att träffa sköterskan några extra gånger och prata med henne.

Margaretha Magnusson är osäker på om det är fler mammor som mår sämre i dag eller om det bara är så att problemen uppmärksammas nu. Flera distriktssköterskor som Upplandsnytt pratat med upplever att familjerna är mer stressade i dag. Det är vanligt att almanackan är fullbokad trots att man är hemma med en nyfödd bebis.

Reporter: cecilia.ohlén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".