Hästar och kor far illa

En kvinna på en gård utanför Uppsala ska betala 90 000 kronor i vite för att hon misskött sina djur. Det tycker miljönämnden i Uppsala.

Kommunens inspektörer har varit på gården några mil öster om Uppsala flera gånger och de har sett stora brister i hur djuren sköts. Bland annat har både hästar och kor varit väldigt magra, djuren hade smutsiga och blöta liggplatser och för små boxar. En del djur hade också intorkad avföring på kroppen, något som kan ge djuren brännskador.

För ett år sedan krävde kommunen att ägaren skulle årgärda de här bristerna och svara på flera frågor om hur djuren sköts och hur mycket mat de får.  Vissa saker har åtgärdats sedan dess, men inte allt.  Bland annat har inte djuren fått torra och rena liggplatser och miljönämnden tycker därför att ägaren ska betala vite på 90 000 kronor. Nämnden skriver nu till länsrätten och begär att den ska döma ut vitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".