Tufft år väntar för barn och gamla

Färre lärare och elevassistenter i skolan. Glesare med vårdbiträden på Uppsalas äldreboenden. Barn och gamla drabbas hårt när Uppsala kommun måste spara.

100 miljoner kronor ska sparas på vård, skola och omsorg i Uppsala. Det är ett underskott från förra året som man nu försöker komma ikapp. Agneta Boström är ordförande i produktionsnämnden för vård och bildning. Den grupp människor som nu ska se till att besparingarna blir av.

- Många som hör det här nu blir ju säkert oroliga över vad som kommer att hända och ske. Men jag tror också att det är viktigt att säga att vi kommer att försöka göra det här på det bästa sättet, så att det inte kommer att märkas så mycket.

Det är framförallt barnen och de gamla som får betala med sämre stöd och service när kommunen nu ska få ekonomin i balans. Totalt ska kommunen spara 138 miljoner kronor inom vård, skola och omsorg. En tredjedel måste tas inom äldreomsorgen. Runt 200 vårdbiträden eller sköterskor ska bort från äldreboendena och även inom hemtjänsten blir det kännbara neddragningar.

Redan i höstas gjordes stora personalminskningar inom grundskolan. Nu i år ska ytterligare ca 140 anställda bort. Bland dem som jobbar med förståndshandikappade blir det också bantningar. 30 personer inom den dagliga verksamheten ska sluta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista