Uppsalas kommunfullmäktige pratar budget

"Det går bra för Uppsala"

Diskussionerna om hur Uppsala ska styras och var pengarna ska läggas är nu i full gång. Idag och imorgon sitter kommunens folkvalda politiker och går igenom de olika förslagen på nästa års budget.

Här hålls nu långa och intensiva, engagerande debatter mellan de två blocken i Uppsala, Allianspartierna och de rödgröna partierna. Det handlar om hur Uppsala ska styras de kommande åren. Och från båda sidor pratas det om välfärd, bättre skola och förskola, trygg ålderdom och företagarklimat för att få till fler arbetstillfällen i kommunen och miljöarbete för att säkra framtiden. Men det är vägen dit som skiljer de två blocken åt.

Alliansen tittar tillbaka på de åren de har styrt kommunen och menar att deras politik, med bland annat konkurrensutsättning och fler valmöjligheter har lett till att Uppsala ändå har klarat sig relativt bra i långkonjunkturen med en ekonomi i balans.
– Det går bra för Uppsala. Det kunde vi se i stort sett alla områden. Oppostionen vill ta bort den stimulerande konkurrensen, sa han.

Den rödgröna oppostionen, socialdemokraterna miljöpartiet och vänsterpartiet pratar mer om hur den styrande alliansens politik har skapat klyftor i kommunen och pratar därför om solidaritet, om att gemensamt utveckla och ta ansvar för Uppsala. Genom att lägga in mer pengar i verksamheterna - på förskola och skola och arbetsmarknadsåtgärder hoppas man att lösa bland annat det. Beroende på vilken som tar över rodret på riksplanet så kan det handla om en skattehöjning på 20 öre. Marlene Burwick för socialdemokraterna
– Med en rödgrön regering så klarar de åtaganden som vi föreslår utan skattehöjning. Med en borgerlig regering föreslår vi en skattehöjning på 20 öre.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".