Invandrarföreningar vill hjälpa

Efter mordet på Fadime Sahindal aktualiseras nu invandrarföreningarnas ansvar för att integrera sina medlemmar i samhället.
Men i Uppsala har föreningar svårt att få ekonomiskt bidrag för den här typen av arbete. Kenneth Ritzén vid Uppsala kommuns integrationsenhet riktar skarp kritik mot kommunens arbete och anser att det i grunden är en ekonomisk och politisk basfråga. I augusti förra året ansökte svensk-kurdiska föreningen om pengar för ett demokratiprojekt. Tanken var bland annat att man skulle knacka dörr bland dom kurder som inte har någon som helst kontakt med vare sig det svenska samhället eller den kurdiska gruppen. Men inga pengar fanns att få till projektet som beräknades kosta 400 000 kronor. Kalil Karo, ordförande i svensk-kurdiska föreningen, säger att projektet är viktigt för att öka valdeltagandet bland kurder i Uppsala och öka förståelsen av svenska samhället.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista