Fritt skolval inte så fritt

Kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad har granskat det fria skolvalet i Uppsala kommun. Tjänstemännen kan se att valmöjligheterna i praktiken begränsats och på sina håll helt satts ur spel. Vissa skolor, exempelvis Malmaskolan, är så populära att de enda som i praktiken får plats där är småsyskon till elever som redan går där. Är du förälder eller elev själv, fick ditt barn eller du själv ditt val? Gör din röst hörd här!

Syskonförturen lär bli kvar, men systemet ska ses över, säger Cecilia Forss, moderat ordförande i Barn- och ungdomsnämnden. Cecilia Forss, moderat och ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i Uppsala kommun. 

Det blev inte riktigt valfrihet?
-
- Jo, det har vi fortfarande. De allra flesta har fått den skola de vill ha. Men jag vill att vi för en diskussion på hur vi ska göra med dem som inte får varken första- eller andrahandsvalet, säger Cecilia Forss (M).

Alla elever får en plats i den närmaste kommunala skolan, men man ska också kunna välja en helt annan skola. Barn- och ungdomsnämnden har velat underlätta valfriheten genom en ny gemensam webbtjänst för skolvalet, och genom gratis busskort.

I år valde föräldrar till 314 barn att söka annan skola än den närmaste, till hösten. Av dem fick tre av fyra sitt förstahandsval. Men en femtedel, ett drygt 60-tal barn, fick varken första- eller andrahandsvalet. Det här rimmar illa med tanken om ett fritt skolval.

Orsaken är att vissa skolor helt inte haft plats, och det gäller främst vissa kommunala skolor. Bland andra Malmaskolan och Nåntunaskolan har fått tacka nej till elever för att de helt enkelt inte haft möjlighet att ta emot fler elever. Obalansen i tillgång och efterfrågan har då alltså lett till att valfriheten i vissa fall begränsats eller helt försvunnit.

Tjänstemännen ska nu ge förslag på hur den faktiska valfriheten ska ökas genom att de mest populära skolorna tar in fler elever. Det kan ske genom att de äldsta eleverna på en skola flyttas upp till nästa stadium ett år tidigare eller genom nya organisationer för att få plats med fler elever.
–- Vi har ett ersättningssystem som gör det intressant för skolorna att försöka ta in fler elver. Men det kommer alltid att finnas fler sökande till en skola än de som får plats, det kommer vi aldrig ifrån, säger Cecilia Forss.

FAKTARUTA:

Det är skolorna Bellman, Berga, Malma, Nåntuna, Storvreta, Vaksala, Almtuna och Växthuset som fått tacka nej till elever för att man inte haft möjlighet att skapa nya klasser för dem. Totalt sökte 315 - eller 14 procent av barnen något annat än närmaste skolan inför hösten -10.

74 procent fick förstahandsval
20 procent fick inget av de valet
63 barn fick inte vad de valt

När det gäller bara den kommunala skolan
66,7 procent fick förstahandsvalet
27 procent fick ej varken första eller andra,
54 barn fick inte vad de valt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".