Polisutredningar tar för lång tid

103 dagar. Så lång tid tar det i snitt för polisen i Enköping att utreda ett brott, och det är stora skillnader i hur lång tid utredningarna tar för polisen på olika håll i länet. Det visar en ny genomgång.

- Jag tycker naturligtvis att det är för lång tid, varje dag som tickar är ju naturligtvis en dag för mycket för brottsoffren,  säger Lars Hammarstedt som är närpolischef i Enköping.

Den som drabbats av ett brott kan få vänta länge på att polisens utredning ska bli klar , i Enköping tog det alltså i snitt 103 dagar, 14 veckor under sista kvartalet förra året.

Det är nästan dubbelt så lång tid som det tog för polisen i Håbo till exempel, och också längre än i de andra närpolisområdena utanför Uppsala som studerats i en ny utvärdering.

Tierp var den ort där utredningarna tog näst längst tid. Det som mätts är den tid det tar från att polisen beslutat att inleda en förundersökning om ett brott, oftast när brottet anmälts tills utredningen antingen lämnas vidare till åklagare eller läggs ner. 

Enligt Lars Hammarstedt är det lång tid under utrednigarna som polisen inte kan påverka, där de bara väntar på till exempel provsvar från laboratoriet. Det kan finnas flera skäl till att utredningarna ser ut att ta längre tid i Enköping än på andra håll. Andra områden kanske till exempel lägger ner förundersökningar när de väntar på provsvar, något som gör att tiden ser kortare ut på pappret, men utrednignarna har också varit långa för att Enköpings utredare haft mycket att göra under den senaste tiden enligt Lars Hammarstedt.

Kontakta reportern
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".