Satsning på vardagsbrott i Uppland

Polisen ska bli snabbare på att utreda brott. Länspolismästare Göran Lindberg säger att man i år ska fokusera på vardagsbrotten.

I en ny genomgång har polismyndigheten tittat på bland annat hur lång tid polisutredningarna tar i de olika närpolisområdena utanför Uppsala.

Under sista kvartalet förra året tog det till exempel 103 dagar i snitt för polisen i Enköping att utreda att brott. Det berättade Upplandsnytt i morse. Länspolismästare Göran Lindberg säger att det kan finnas flera orsaker till att utrednigar tar olika lång tid på olika polisstationer. 

Göran Lindberg tycker att utrednigarna generellt tar för lång tid och det är inte bara ett problem för dem som drabbats av brott utan också för att det blir svårare att utreda brotten ju längre tiden går.

Att korta utrednigarna av vardagsbrott, stölder och inbrott är en av de saker som polisen ska fokusera särskilt på i år.

Göran Lindberg kommer bland annat att föreslå att polisen startar en kommission som tar hand om alla gamla ärende och utreder dem så att de andra poliserna kan få koncentrera sig på de nya. 

Lindberg menar också att det här kommer att leda till att fler brott klaras upp än idag. År 2002 var det bara 15 procnet av alla anmälda brott som slutade med att en person bundits till brottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".