"Finns ligor i bakgrunden"

Ett nytt inslag i gatubilden i Uppsala och andra städer är barn som är gatumusikanter och tiggare. Något som berör många Uppsalabor - och som sysselsätter polisen som vill kontrollera att barnen inte utnyttjas eller far illa. Vad tänker du om det här? Kommentera!

– Det är tråkigt att de ska behöva sitta och spela.
– Det känns tragiskt, för jag undrar var föräldrarna är.
– Jag skulle inte vilja se att mina barn gör det. Det kan vara så att vuxna står bakom och att de är ute och jobbar liksom, då är det ju helt fel.

Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen säger att polisen har kontrollerat många av dem och de har haft pass som visar att de får var här, vi har ju fri rörlighet inom EU.

Han säger att det förekommer ligor kring tiggandet.
– Vi vet att det finns flera personer i närområdet kring dem, som samlar in pengar. Det här är en lönsam affär, de vi kontrollerat har haft mycket pengar på sig, tusentals kronor, säger Christer Nordström.

Det är varken olagligt att spela musik på gator och torg eller att tigga pengar, varken för barn och vuxna. Men ingen får tvingas till det, då blir det fråga om brottet människohandel.

Hur har ni koll på att barnen inte utnyttjas?
– Våra patruller är anmodade att göra kontroller, säger Christer Nordström.

I de flesta fall handlar det här om barn som kommer från andra länder och är här tillfälligt. Skulle polisen agera annorlunda om det var svenska barn?
– Att vi väljer att kontroller just dem beror på att vi vet vilka besvärliga och tragiska förhållanden många kommer ifrån. Det kan handla om oerhört tragiska människoöden där människor kommer hit, flyr fattigdom och elände. Men vi kan inte tolerera det som rör misstankar om brott, säger Christer Nordström, kommissarie och presstalesman vid Uppsalapolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".