Synskadad student tvingades avsluta prästutbildning

Biskopen i Karlstads stift, Esbjörn Hagberg, har avslagit en begäran från en synskadad man om att få bli präst. Enligt den synskadade mannen ska han nekats att bli präst med motiveringen att en präst ska vara en ledare och inte själv bli ledd.

Mannen känner sig diskriminerad och händelsen har nu anmälts till Handikappombudsmannen.

I mitten av 90-talet drabbades Michael Liliequist av näthinnelossning och blev gravt synskadad. Men trots handikappet kämpade han vidare med sina teologistudier. Förra sommaren praktiserade han i en församling i Värmland och han ansökte också om att få gå det sista prästutbildningsåret.

Ansökan gjordes hos biskopen i Karlstad, Esbjörn Hagberg, som nu helt oväntat sa nej till Mickaels begäran. Något skriftligt beslut om skälet till avslaget finns inte men enligt Michael tyckte biskopen att han hade ett orealistiskt förhållningssätt till sin möjlighet ett jobba som präst eftersom han var synskadad.

På Karlstads stift förnekar man att avslaget skulle bero på Michaels synskada eller på hur han förhåller sig till handikappet. Men man vill inte heller säga varför man avslår hans begäran.

Att biskopen i Karlstad nu sagt nej till Michael Liliequist innebär att han inte heller kan ansöka om att få bli präst via något annat stift. Han måste vänta fem år innan han söker igen.

Kontakta reportern
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".