88-åriga Ann-Margret. Foto: Mona Wahlund/SR.

Alliansen infriar inte äldrelöfte

Upplandsnytt startar i dag en granskning av äldreomsorgen i Uppsala kommun. Den borgerliga kommunledningen i Uppsala kommer inte klara av att infria löftet om att under det här året bygga bort kön till vårdboenden. Vad tycker du om det?

Ann-Margret, 88 år, är en av dem som har erfarenhet av kön till Uppsalas vårdboenden.

– De kunde inte säga hur länge man fick vänta. Det kunde vara allt från en månad till ett år fick jag veta, säger Ann-Margret.

Och kön finns fortfarande kvar, trots löften om motsatsen.

I höstas skrev Centerpartiets Lars O Ericsson i en artikel i Upsala Nya Tidning att han och den borgerliga alliansen räknade med att kön till vårdboenden skulle vara bortbyggd till mandatperiodens slut, alltså till slutet av det här året.

Men Upplandsnytts granskning visar att alliansen inte kommer att kunna hålla den utfästelsen. Kön finns kvar, och dessutom växer den:

– Vi ser att kön till vårdboenden sakta ökar igen. Om det fortsätter på det här sättet behöver vi möta upp med fler vårdboenden, säger Carina Kumlin på Uppsala kommuns äldrekontor.

Äldreomsorgen var kanske den fråga som avgjorde förra kommunvalet i Uppsala. Åtminstone gjordes en sådan analys hos Socialdemokraterna, som i det valet gick kraftigt tillbaka och förlorade makten. De rödgröna hade då under flera år fått hård kritik från de borgerliga för att ha orsakat lång kö till vårdboendena, eftersom gamla vårdboenden las ner innan nya hade byggts.

Från den borgerliga alliansen har alltså sagts att kön till vårdboenden skulle vara bortbyggd till det här årets slut. Upplandsnytts granskning visar följande.

Det är sant att antalet vårdboendeplatser i Uppsala blivit fler under det borgerliga styret, de är nu drygt 200 fler än vid maktskiftet för fyra år sen - även om då också ska tilläggas att hälften av de sex nya vårdboenden som invigts under den borgerliga majoriteten beslutades redan av den tidigare rödgröna majoriteten.

Det är också sant att kön till vårdboenden har kortats. Sedan de borgerliga tog över har kön för dem som står och väntar på en plats efter att ha den beviljad, halverats, från 173 till drygt 80, och de som väntat så länge som minst tre månader har minskat från över 80 till bara fyra eller fem i dag.

Men däremot har de borgerliga alltså inte lyckats att bygga bort kön, i vilken ett 80-tal gamla i dag står och väntar, en kö som dessutom växer med mellan fem och tio personer per månad. Och Lars O Ericsson medger att även han tycker att kön är för stor i dag:

– Ja, det kan jag också tycka. Även om den är hälften så stor som när vi tog över, så tycker jag att det inte är bra med en kö på över 80 personer, säger Lars O Ericsson.

Men vad säger han då om att det inte blev som han skrev, att kön skulle vara bortbyggd i år?

– Nej, den är ju inte riktigt det. Men det har varit mycket överklaganden och förseningar, och antalet äldre är ännu fler nu. Jag skulle naturligtvis önska att det inte fanns någon alls som behövde stå i kö, men dit lär vi nog aldrig komma riktigt. Det tror jag inte, avslutar Lars O Ericsson (C) i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".