Sköterskorna bort från Grillby

I Grillby utanför Enköping protesterar folk mot att distriktssköterskemottagningen ska läggas ner.

- Det är mycket illa, tycker jag. Jag går själv dit ungefär en gång i månaden. Kollar blodtrycket och ibland tar jag någon spruta.

- Alla jag har talat med tycker det är förskräckligt att det ska försvinna. Det är ju många äldre som kanske bor ensamma i sina hus och inte har anhöriga som de kan begära hjälp av.

Berit Kvant och Lars Lindgren är upprörda. Tillsammans med 600 andra har de skrivit under protestlistorna mot att distriktssköterskemottagningen  ska försvinna. En av de två tjänsterna ska flyttas till Enköping och den andra till Örsundsbro när den nya vårdcentralen där står klar nästa år. Meningen är att den senare tjänsten delvis ska serva också Grillby och ha vissa tider förlagda till Grillby skola dit man kan komma efter att ha beställt tid i förväg. Men i Grillby ser många det här som ytterligare en serviceförsämring att lägga till alla andra de senaste åren. Också den socialdemokratiska föreningen i Grillby är kritisk mot hur det egna partiet agerar i landstingsledningen. Peter Wolde är ordförande för socialdemokraterna i Grillby.

- Det här är ingen god socialdemokratisk politik. Den som kommer i kläm här är den lilla människan med vårdbehov.

I morgon ordnas ett möte i Grillby om distriktssköterskemottagningen. Landstingsrådet Mats O Karlsson kommer då att svara på frågor och ta emot protestlistorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".