1 av 2
Aktivister från Greenpeace tar sig in på Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Satu Pitkänen / Greenpeace / Scanpix.
2 av 2
Ett 50-tal Greenpeace-aktivister greps av polisen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Forsmark

Krav på elstaket och insatsstyrka

Av de 58 Greenpeace-aktivister som i går greps av polisen efter att ha tagit sig in på Forsmarks kärnkraftverk sitter på tisdagsmorgonen 29 anhållna. Greenpeace-aktionen har åter väckt frågan om säkerheten kring kärnkraftverken.

Anna-Lena Söderblom, moderat kommunalråd och ordförande i Östhammars lokala säkerhetsnämnd, tycker att säkerheten runt anläggningarna måste skärpas. Elektriska staket kan vara en väg att gå, tycker hon.

 – Det här är sådana anläggningar där inte vem som helst ska kunna ta sig in. Vi får inte använda skjutvapen, vad får vi använda då för att hålla inkräktare borta?

"Det är inte acceptabelt att det ska gå att komma så nära själva anläggningen", det sa igår miljöminister Andreas Carlgren efter att aktivisterna med hjälp av en stegförsedd gammal brandbil lyckats ta sig över staketen in till anläggningen.

Östhammarspolitikern Anna-Lena Söderblom är förvånad över miljöministerns reaktion. Redan för ett par år sedan skrev den lokala säkerhetsnämnden till regeringen om behovet av en beväpnad snabbinsatsstyrka för att garantera säkerheten mot framförallt terroristangrepp. Frågan utreds av flera departement men det går långsamt.

 – Vi har skrivit ett brev, samtliga kärnkratfskommuner i Sverige tillsammans, och vd:arna på de olika kärnkraftverken har gjort en gemensam skrivning. Då handlar det faktiskt om att man måste ta frågan på allvar.

På Strålsäkerhetsmyndigheten anser man i nuläget att den första skyddsbarriären på Forsmark, det vill säga staketet och annan utrustning, har fungerat eftersom intrånget upptäcktes. Stig Isaksson är inspektör på myndigheten.

– Det vi kommer göra nu är att skyndsamt starta en utredning. En grupp kommer att åka upp till Forsmark och samla in information och sedan får vi värdera den informationen och bedöma om Forsmarks fysiska skydd fungerat som avsett eller inte.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".