1 av 2
Aina Larsson, 93, med dottern Sylvia Olsson och svärsonen Royne Olsson. Foto: Mårten Nilsson/SR
2 av 2

"Man skulle kunna ordna det"

93-åriga Aina Larsson har nekats vårdboende. Uppsala kommun tyckte hon var för frisk.

– Jag tycker man måste hitta lösningar för människor som är såpass gamla, säger Gustaf von Essen (KD).

Aina Larsson och hennes anhöriga vittnar om att hon far illa av sin ensamhet och också har andra krämpor.

– Det borde vara möjligt att lösa. Är man 93 år och har anhöriga boende i närheten så skulle man kunna ordna det, säger han.

Borde hon ha fått plats?

– Svårt att svara på. Jag vet inte vilka andra som sökte just till Björklingegården som kanske hade större behov. Det kan jag inte bedöma. Hittills har vi haft för få bostäder och för många som väntat för länge, säger Gustaf von Essen, kristdemokratisk ordförande för äldrenämnden i Uppsala.

93-åriga Aina Larsson bor i Enköping men har inte längre några vänner kvar där. I Björklinge bor en dotter och hennes familj, och därför har Aina Larsson sökt vårdboende i Uppsala kommun och då helst till Björklingegården.

Aina Larssons svärson Royne Olsson är kritisk mot att Uppsala kommun gett avslag på ansökan med motiveringen att Aina är för frisk:

– Det tycker jag är ett omänskligt beslut. Aina är inte frisk efter sin kotkompression, hon har krympt ihop och blivit väldigt liten och har besvärligt att röra sig, säger Royne Olsson.

Dessutom har Aina Larsson ibland börjat blanda samman dröm och verklighet när hon är mycket ensam. Kanske finns hopp för Aina i de nya riktlinjer som håller på att tas fram för bedömningar som görs i Uppsala kommun. Carina Kumlin är chef för äldrekontorets biståndsenhet:

– Vi ser över riktlinjerna nu och reviderar dem. Många äldre uttrycker oro eller ångest, otrygghet. Det kan hända att man blivit ensam och de säger att de inte klarar av att bo ensamma. Det har vi naturligtvis beaktat tidigare, men vi kommer i vårt förslag till riktlinjer lyfta fram det tydligare, säger Carina Kumlin på äldrekontoret på Uppsala kommun.

Aina Larsson har nyligen på nytt sökt om vårdboende i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".