Foto: Mona Wahlund / Sveriges Radio.

Borgerliga sparade 11 miljoner

Den borgerliga majoriteten i Uppsala har sparat mycket pengar åt kommunen genom att minska sina kostnader för äldreomsorgen. Det visar Upplandsnytts fortsatta granskning av Uppsalas äldreomsorg. Bland annat har kommunen genom den nya upphandlingsmodellen för vårdboenden kunnat spara elva miljoner. Har besparingarna inom äldreomsorgen varit bra eller dåliga? Tyck till här!

Det var 2008 som den borgerliga majoriteten införde ny upphandlingsmodell för vårdboenden, och den nya modellen blev direkt en het politisk stridsfråga.

För sedan dess är det den som lägger anbud med lägsta pris som vinner upphandlingarna och får driva vårdboendena, förutsatt att man klarat de kvalitetskrav som kommunen ställt upp.

Och vår granskning visar att de nya lägsta pris-upphandlingarna varit ekonomiskt framgångsrika. 11 miljoner billigare har vårdboendena blivit för skattebetalarna sammanlagt under 2008 och 2009. Dessutom har ytterligare 37 miljoner sparats in inom hemtjänsten efter att en ny ersättningsmodell infördes där för 1,5 år sen.

Men det är de 11 miljonerna inom vårdboendena som är politiskt kontroversiella, just därför att det är lägsta pris som avgör där - och de politiska blocken har helt olika uppfattning om hur kvalitén på vårdboendena påverkats av besparingen. I Uppsala kommuns äldrenämnd är socialdemokraten Caroline Andersson mycket kritisk:
- Kan man verkligen vara stolt över enorma summor i besparingar när man ser de brister som finns i verksamheterna? Det tycker i alla fall inte jag, säger Caroline Andersson (S).

Medan äldrenämndens ordförande, kristdemokraten Gustaf von Essen, tvärtom menar att kvalitén höjts:
- Det måste vara varje kommunalpolitikers dröm att kunna åstadkomma både kvalitetshöjning och minskning av kostnaderna, och därför är jag väldigt stolt över hur äldrekontoret arbetat, säger Gustaf von Essen (KD).

Den socialdemokratiska uppfattningen delas av fackförbundet Kommunal, där huvudskyddsombudet Tommy Olsson tycker att det är fel att lägsta pris ska avgöra när vårdboenden upphandlas:
- Man måste hitta andra upphandlingsmodeller om man ska ha upphandling. Det kan i varje fall inte bli sämre än lägsta pris-upphandling, för snart är botten nådd. Man kan inte ha ett samhälle där allting ska vara så billigt som möjligt, en del saker måste kosta. Vi ser ju att det bara blir mindre och mindre folk, säger Tommy Olsson.

Gustaf von Essen svarar:
- Ja, det är möjligt att det har rminskat något, jag kan inte uttala mig om det. Men då kan man ju fråga sig om personaltätheten var för hög tidigare, det kanske inte var så effektivt då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".