Sot från koltransporter sotar ner dagis

Svart sot från stenkolstransporter mellan Hargshamn och Vattenfalls förbränningsanläggning i Uppsala smutsar ner marken längst väg 288. Något som nu oroar Torsten Wahlund, föreståndare på förskolan Smulan i Stavby, som ligger 50 meter från väg 288.

- En del av personalen mår dåligt av det här, säger Torsten Wahlund. Dessutom kan vi inte hindra barnen från att äta den sotiga snön, fortsätter han.

Men trots att Torsten Wahlund varit i kontakt med polis och miljökontoret så händer inget.

Nu har Torsten och andra längst väg 288 tröttnat och kräver att lastbilarna som transporterar kolet använder presseningar och täcker lasten.

Precis när intervjun på förskolan med Torsten Wahlund är klar så passerar två lastbilar utan pressening men med kol förbi oss och Radio Upplands reporter tar upp jakten på lastbilarna.

Efter en sotig resa mellan Stavby och Uppsala uppmärsammades de förvånade lastbilschafförerna från Mellansvenska Logistiktransporter AB, som kör den smutsiga lasten, om att de faktiskt måste använda pressening.

Men ingen av dem var medvetna om att de faktiskt måste använda pressening över sin last.

Janne Hellsten som är VD på Mellansvenska Logistiktransporter AB erkänner dock misstagen. Han lovar att från och med torsdag så ska alla lastbilar med kol och annan farlig last använda pressening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".