Foto: Mona Wahlund / Sveriges Radio
Äldreomsorg

Ingen kontroll av personaltäthet

I debatten om äldreomsorgen i Uppsala har det uttryckts oro över att det blivit mindre personal på kommunens vårdboenden. I Upplandsnytts fortsatta granskning av äldreomsorgen kan vi i dag berätta att ingen vet hur det ligger till med personaltätheten, eftersom kommunen helt enkelt inte mäter den. Hur ofta de äldre får komma ut mäts inte heller. Vad tycker du om att kommunen inte mäter personaltätheten? Tyck till här!

Ilona Szatmari Waldau vänsterpartistiskt kommunalråd i Uppsala är kritisk mot att kommunen inte för sån statistik:
- Man måste veta vad man har för personaltäthet eftersom personalen är A och O för en bra kvalitet. Jag har jobbat med det i över ett år, att försöka få fram vad det kostar med konkurrensutsättning, vad det innebär i minskad personaltäthet, men jag har inte fått fram de siffrorna. Jag tycker att det är en skandal att man inte kan få fram de siffrorna utan att ringa till varje boende och räkna själv, säger hon.

Den borgerliga majoriteten i Uppsala har sparat 11 miljoner kronor sedan lägsta pris blev avgörande vid konkurrensupphandling av vårdboendena. Det har flera gånger kritiserats av den rödgröna oppostitionen och även av fackförbundet Kommunal där Tommy Olsson är skyddsombud.
- Vi ser ju att det långsamt, sakta men säkert blir mindre och mindre folk.

Men om det är mindre personal som jobbar på vårdboenden i dag efter införandet av Alliansens nya konkurrensmodell går inte att kontrollera eftersom kommunen inte mäter det. Men kommunen gör andra kontroller, som de tycker säkrar en god kvalitet. Bland annat mäter de kön till vårdboenden, följer hur utförarna lever upp till sina avtal och man gör både anmälda och oanmälda besök på vårdboendena och i hemtjänsten. Kan man då av kommuens uppföljningar se om kvaliteten har blivit bättre eller sämre?

Upplandsnytts granskning visar att vad gäller hemtjänsten har antalet klagomål minskat märkbart efter att organisationsmodellen gjordes om i slutet på 2008. Men däremot när det gäller vårdboendena finns inga säkra och entydiga mått på om kvalitén blivit bättre eller sämre. Någon central statistik som ger överblick och visar skillnader på tex personaltätheten på de olika vårdboendena och se hur ofta de gamla får komma ut finns inte. Äldrenämndens ordförande Gustav von Essen tycker inte att det behövs.
-Det är för mig mindre intressant. Någon central statistikbyrå har vi inte men vi har god koll.

Äldreombudsmannen Margaretha Åkerlind Skuteli tycker att fler mätningar borde göras som tex personaltätheten i förhållande till vårdbehovet:
- Det är lagstadgat både i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen att man ska ha den personal och kompetens som verksamheten kräver. Ett stort bekymmer i dag det är att personalstyrkan i allmänhet är densamma oavsett om de som bor där plötsligt får en större vårdtyngd. Om verksamheten kräver extra så ska det också finnas extra personal. Då ska man kunna mäta det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".