Dyr försäkring för kommunen

Uppsala kommuns försäkringspremie höjs med 300 procent, och det kan leda till att underhåll av dagis och skolor blir sämre.
Länsförsäkringar har höjt försäkringspremien för kommunen med 300 procent i år, och även självrisken höjs radikalt. Om något brinner, blir vattenskadat eller om det blir inbrott någonstans så fick kommunen förut betala en självrisk på runt 370 000 kronor, resten stod försäkringsbolaget för. Nu får kommunen stå för alla kostnader upp till fem miljoner kronor. Och för tekniska kontoret som äger många av kommunens fastigheter, som skolor, förskolor, stadshuset, rådhuset så kan det här innebära stora kostnader. När det gäller till exempel vattenskador, som är relativt vanliga, får kommunen nu betala i princip hela beloppet själv, något som alltså gör att man kan få dra in på underhållet av andra fastigheter. Och om något till exempel brinner kan andra investeringar nu helt få ställas in. En orsak till att försäkringarna blir dyrare är att försäkringsbolaget hittills förlorat på att ha kommunen som kund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista