Brev till politiker tolkades som hot

Flera skrivelser mot nedläggningen av byskolorna i Östhammars kommun polisanmäldes i slutet av veckan av kommunchefen Sten Huhta. Enligt Huhta tenderade breven att närma sig olaga hot.

För att vara olaga hot ska orden vara ägnade att framkalla fruktan men östhammarspolisens bedömning var att brevens formuleringar inte gjorde det.

Polisen uppmande den kvinna som var ansvarig för demonstrationerna att ta kontakt med kommunledningen. Och Sten Huhta säger till Upplandnsytt idag att kvinnan nu talat med honom och att hon medger att demonstranternas formulering i breven var olycklig. Och att de inte uttrycker något hot.

Polisen kommer inte att utreda saken närmare.

Enligt den apell det främst handlade om står det att de politiker som beslutat om nedläggningarna ska ha orsakat gråt och lidande hos eleverna och att politkerna inte ska känna sig alltför säkra eftersom de som bor på landsbygden anser sig ha rätt att svara med samma mynt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".