Nya krav på bussbälten

Nu kommer nya krav på bälten i länets skolbussar. Orsaken är att en skolbuss körde av vägen nära Börje skola i Uppsala förra veckan.

Eleverna var på väg till en gymnastiklektion och det fanns inga bälten. Förstaklassaren David flög av sätet, slog i tänderna och spräckte båda läpparna efter att skolbussen fått sladd. Så här berättar han:

- Och så flög jag DOINK. Då skrek jag. Så blödde det jättejättemycket. Så fick dom ta en handduk. Det kom jättemycket blod på hakan, på händerna och på öronen, tror jag.

Davids spräckta läppar fick sys och tänderna ömmar. Lyckligtvis mår han ändå ganska bra och nästa vecka återvänder han till skolan. Bussolyckor har det varit gott om i vinter.

I tisdags, till exempel, blåste en buss av vägen vid Edeby utanför Knivsta och en person skadades. Och i januari, i Nacka, välte en buss med 118 personer ombord. Inga bälten fanns.

Enligt en ny lag krävs bälten, men enbart i nybyggda bussar. Och som Radio Uppland tidigare berättat är det bara Håbo och Enköpings kommuner som kräver bälte i alla bussar som kör skolbarn. 

På Upplands Lokaltrafik, som upphandlar busstrafiken i länet, säger trafikchefen att man nu ska utreda kostnaderna för skolbussbälten.

Men något bälteskrav från Uppsala, Tierp, Knivsta, Älvkarleby och Östhammar finns det inte. Anna Höberg, förälder till skadade David, tycker att politikerna och tjänstemännen borde tänka om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".