Långa operationsköer i Uppland

Trots politikernas löfte om att patienter ska få snabbare sjukhusvård i Uppsala län är det allt fler som får vänta länge när de blir sjuka.

Hos patientombudsmannen ökade förra året antalet ärenden där patienter inte lyckats få tag på sin husläkare eller där man fått stå orimligt länge i operationskö.

Inför valet till landstingsfullmäktige hösten 2002 sa flera partier att dom skulle korta operationsköerna och göra det lättare att komma i kontakt med husläkarna.

Men hos patientombudsmannen där man förra året hade över 1000 patientärenden har man istället sett en ökning av ärenden som handlar om svårigheten att få vård i rimlig tid.

- Det finns ju något som heter nationella vårdgarantin och den säger att man ska få tag på sin läkare samma dag via telefon och att man ska få en tid samma vecka. Men det här lever vi inte upp till idag, berättar patientombudsmannen Eva Åkerlind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".