50 jobb försvinner på Kronparksgården

50 jobb ska bort på Kronparksgårdens äldreboende i Uppsala redan nu i vår. Av dom är hälften fast anställda som omplaceras. Det står klart efter MBLförhandlingar igår.

Anledningen är både att man måste spara för att man överskridit sin budget, och att man ska börja anpassa sej inför den stora omorganisationen av Uppsalas äldreomsorg. Undersköterskorna Rima Gharapetian och Åsa Norén, får vara kvar till i höst, men känner sej illa behandlade:

-Man känner sig irriterad och besviken. Nästan varje dag är det någon som har huvudvärk. Stressymtom, ont i magen, det är en otrevlig miljö det har blivit för oss.

Nu försvinner var femte anställd på Kronparken. Magnus Johannesson är produktionschef för äldreomsorgen i Uppsala kommun. Han säjer att det det kommer att bli ytterligare personalminskningar - i samma storleksordning - när den stora omflyttningen inom äldreomsorgen sätter igång, efter sommaren, men att det är nödvändigt att minska på personalen redan nu.

- Rinner tiden iväg kommer vi hamna i en mycket svårare ekonomisk situation, säger Magnus Johannesson.

Alla fast anställda får vara kvar inom kommunen, men de som idag arbetar på rehabliliteringsavdelningen 128 A vet ännu inte var de kommer hamna efter sommaren när deras avdelning läggs ner och patienterna flyttas till Svartbäcksgården. De timvikarier och visstidsanställda som tidigare fanns på avdelningen har redan fått sluta. Det har inneburit att patienterna inte alltid får gåträna som förut.

- Ser vi att något inte klaras av så får vi återkomma i så fall med justeringar, men nu genomför vi det här och vi kommer försöka ge allt det stöd som går till verksamheten för att klara detta, säger Magnus Johannesson, produktionschef för äldreomsorgen i Uppsala kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".