Stort medlemsfall i länets partier

Intresset för att engagera sig politiskt blir allt svagare. I Uppsala län tappar nästan alla partier medlemmar. Mest medlemmar lämnar socialdemokraterna, och allra tydligast är minskningen i Uppsala.

Vid en rundringning Upplandsnytt har gjort till de sju största partierna i länet så står det klart att det är Socialdemokraterna som tappat mest.

Mellan sista december 2002 och 2003 tappade socialdemokraterna i Uppsala län hela 775 medlemmar. Det kan närmast jämföras med moderaterna som tappade näst flest, nämligen 346 stycken. Faktum är att alla partier tappar medlemmar, utom folkpartiet och centern som ökar något. Men inget parti tappar alltså så mycket som socialdemokraterna.

Den nya ordföranden för Uppsala arbetarekommun, Marlene Svensson är givetvis orolig över det allt mer sjunkande medlemsantalet inom socialdemokratin.
- Självklart kommer vid att sätta fokus på det här och hitta nya arbetssätt för att kunna nå ut mycket bättre, säger hon.

Kontakta reportern
olle.tyrbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista