Försämringar för Uppsalas utvecklingsstörda

Ett drastiskt sparpaket som politikerna lagt som innebär att var tionde arbetshandledare ska bort i den dagliga verksamheten, kommer att försämra situtationen för Uppsala utvecklingsstörda.

35-åriga Klas Renberg är en av hundratals utvecklingsstörda som i dag har jobb genom kommunens försorg. Han kommer nu att få mindre stöd. Klas Renberg arbetar mestadels i en grupp med fem andra utvecklingsstörda, men en dag i veckan får han hjälpa till på Coop Forum i Gränby. Han har sin handledare med sig och utför enklare sysslor, som den här förmiddan då han ur kartongerna packar upp blå och vita toalettborstar i hyllorna.

Men Klas arbete på Coop Forum riskerar att bli kortvarigt. Innan året är slut ska var tionde handledare som jobbar med de utvecklingsstördas dagliga verksamhet vara borta och  Gunnar Jansson som handleder Klas tror att det kan bli svårt att fortsätta med den här typen av jobb.
- Det betyder ju att man får mindre tid till var och en. Då kanske vi inte kan bedriva en sån här verksamhet som vi gör nu, då måste vi ju hålla oss till gruppen. Man kan ju inte lägga på för mycket arbetsuppgifter på de andra, säger han.

Det är förstås inte bara Klas som drabbas när kommunen drar ned på personal. Totalt handlar det om 20 miljoner kronor som politikerna vill spara på de utvecklingsstördas verksamhet. Idag finns det ungefär 500 utvecklingsstörda i kommunen i ungefär 100 grupper. Men nu ska de bli färre.
- Det kommer att bli fler personer i varje grupp, men vi måste dra vårt strå till stacken när kostnadsläget är som det är i kommunen, säger verksamhetschefen Karina Lennartsson.

Kontakta reportern
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".