Nytt preparat säljs som knark i Uppsala

Preparatet subutex, som heroinister använder för att sluta missbruka, säljs allt oftare som narkotika på den svarta marknaden i Uppsala.

Uppsalapolisens gatulangningsgrupp beslagtog mer Subutex än heroin under det gångna året. Kenneth Olsson, som är narkotikasamordnare på Uppsalapolisen, berättar om en rejäl ökning av preparatet.

-  Det verkar ju precis som om Subutex har sprungit upp och blivit ett etablerat missbruksmedel, som har blivit lika stort som en del andra vanliga medel, säger Kenneth Olsson.

Subutex, som är ett relativt nytt preparat, lindrar heroinsuget. Det är också lättare att få utskrivet än metadon. Men Subutex har också visat sig kunna fungera som rent knark. Löser man upp tabletterna i vatten och sen injicerar blandningen får man ett heroinliknande rus. Samma sak om man sniffar eller röker.

Att det förekommer illegal försäljning i Uppsalatrakten har varit känt en tid, men nu verkar missbruket ha ökat. Under det gångna året beslagtog gatulangningsgruppen mer Subutex än heroin. 

En del av det som hittas på gator och krogar kommer från behandlingsprogram som det i Ulleråker. Lars-Håkan Nilsson som är läkare på Ulleråker säger att man har haft mellan tio och tjugo fall där man misstänkt att patienterna gett bort eller sålt piller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".