Saluhallen öppnar idag

Idag är det dags för Saluhallen i Uppsala att slå upp portarna igen, nästan två år efter branden som närapå totalförstörde byggnaden.

Knappt hundra år hade gått sen huset byggdes. Saluhallen ritades av stadsarkitekten Ture Stenberg 1907 och öppnades två år senare.

Tanken var att flytta in torghandeln inomhus för att livsmedelshanteringen skulle bli mer hälsosam. Under en period på 40 talet var Saluhallen nedläggningshotad och redan 1999 brann det i Saluhallen, men då kunde man släcka elden i tid så var alltså inte fallen i maj 2002.

Än idag snart två år senare är det inte utrett exakt vad som orsakade branden och om den kan ha varit anlagd. Utredningen är nedlagd i brist på bevis. Men Saluhallen skulle byggas upp igen det bestämde fastighetsägaren snart efter branden.

Den första optimistiska progrnosen var att den skulle vara klar redan för ett år sen, men riktgt så snabbt gick det inte. Men nu är det iallafall färdig. Den står på samma plats men med en ljusare färg utanpå och en lite annorlunda insida och väntar på dagens invigningsceremoni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".