Triangeldrama bakom Ultunamord

Mordet på en tjeckisk utbytesstudent  i Uppsala i april förra året kan ha varit en följd av ett intrikat triangeldrama. Det framkom i dag under den första rättegångsdagen i Uppsala tingsrätt.

Dramat på Ultuna har enligt åklagaren tre huvudpersoner, alla tre från Tjeckien. Den mördade kvinnan och den man som är åtalad som misstänkt för mordet hade rest tillsammans till Sverige eftersom de båda skulle läsa på Ultuna.

Kvinnans pojkvän var med och tog avsked vid avresan och bad den andre mannen att ta hand om kvinnan. Som en mascot gav han kvinnan en liten nalle som han själv hade sytt och som skulle påminna om honom under vistelsen i Sverige. Pojkvännen kallades för Micha vilket betyder just nalle på tjeckiska.

När de båda studenterna kommit till Sverige bestämde de att dela bostad av ekonomiska skäl.  Men mannen började mycket snart att uppvakta kvinnan som länge var kluven i sina känslor och inte var klart avvisande. Åklagaren menar att allt ställdes på sin spets när pojkvännen skulle komma på besök och att studentkamraten då ströp kvinnan. Hon var vid sin död naken på underkroppen och märken på hennes handleder visar att händerna varit bundna. På kvinnans döda kropp hade den nalle placerats som hon hade fått vid avresan. För att styrka sin tes om ett svartsjukedåd läste åklagaren i dag upp en lång rad e-postmeddelanden som sänts mellan de inblandade. Den åtalade studenten nekar till mord. Rättegången beräknas ta minst åtta dagar att genomföra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".