Snabb radonsanering i Uppsala

Uppsala hör till de kommuner som varit snabbast på att kontrollera radon på förskolor och skolor. Staten har satt som mål att radonmätningar och radonsanering på förskolor och skolor ska vara klara 2010. I Uppsala når man det målet redan i år.

Radon är en radioaktiv gas som kan finnas i marken, byggnadsmaterial och i vattnet. Gasen varken luktar, smakar eller syns, så det enda sättet att upptäcka den är att mäta.

Radon är näst efter rökning den vanligaste orsaken till lungcancer. Ju längre tid man tillbringar i radonhus och ju högre halter radon man utsätter sig för, desto större är risken att bli sjuk.

För 10 år sedan gjorde Uppsala kommun mätningar på alla förskolor och skolor i kommunen och det är dom mätningarna som man nu följer upp för att kontrollera eventuella förändringar.

Uppsala är bland dom första kommunerna i landet som redan är färdiga med mätningarna. Dom förskolor och skolor där man mätt upp radon har, eller kommer att saneras under 2004.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".