Ny orgel till domkyrkan

Uppsala domkyrka ska få en ny orgel. Meningen är att organisten ska kunna ackompanjera och leda kören på plats nere i koret. 

Den nya orgeln är en el-driven kyrkorgel - något som är ovanligt utanför USA och Storbrittanien. 

Problemet med den gamla orgeln är att den har för få toner - så nutida musik - från slutet av 1800talet o framåt - går egentligen inte att spela på den. Bredvid koret, i norra korsarmen, ska den nya  stå på en läktare.  Domkyrkoorganisten olle johansson är nöjd, men en ny orgel i Domkyrkan är inget man anskaffar utan att väcka debatt. En del hävdar att man borde byggt en barock-orgel istället. Länsstyrelsen, som är den myndighet som ska ge tillstånd till orgelbygget, har haft många synpunkter, och länsantikvarien Karl-Johan Eklund anser fortfarande att orgeln är lite stor, att en del horisontella pipor kommer att synas väl mycket, och att formerna är för kantiga. Hur läktaren som orgeln ska stå på ska se ut är inte heller klart. Men Olle Johansson tror att man ska kunna hitta en lösning, och i oktober så beställde domkyrkan en orgel hos orgelbyggarfirman Fratelli Rufatti i Italien. Om 3 år ska den nya orgeln stå på plats i domkyrkan. Runt 8 miljoner kronor kommer den att kosta, och en del av pengarna är frivilliga gåvor som man fått genom en särskild insamling. Den gamla orgeln kommer att finnas kvar uppe på orgelläktaren vid ingången till kyrkan. 

Reporter ulla.deverdier@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".