Kommunen sämst på PCB-sanering

Bara drygt hälften av alla fastigheter i Uppsala som har höga halter av miljögiftet PCB är hittills sanerade - trots att arbetet skulle varit klart senast under 2002. Bland de största fastighetsägarna är det kommunen själv som är sämst på att ta bort miljögiftet.

- Tar man inte bort fogmassorna så blir man aldrig av med den här läckande PCB-källan, säger Ulla Jennische som är miljöinspektör vid miljökontoret i Uppsala.

Ända sen 1972 har det varit förbjudet att använda PCB och ämnet totalförbjöds i Sverige för snart tio år sedan. Det var också då, under 90-talet, som man konstaterade att PCB läcker ut i miljön. Ämnet, som från mitten av 50-talet och framåt användes som mjukmedel i fogmassorna när man byggde, är skadligt för människan på flera sätt.

Av alla fastigheter som undersöktes i slutet av 90-talet i Uppsala fann ägarna höga halter av PCB i 65 fastigheter. Av dem är idag drygt 30 sanerade. Totalt har hittills knappt 7 ton PCB-haltigt avfall tagits omhand.

Sämst på att sanera, av de stora fastighetsägarna, är Uppsala kommun. Av de 31 fastigheter som återstår är så många som 23 kommunens. Det vill säga 3 av 4. Inte sällan handlar det om skolor och daghem som inte sanerats.

Kommunens strategi fram till nu har varit att inte sanera PCB förrän man ändå ska göra någon annan renovering eller ombyggnad. Men när Upplandsnytt började ställa frågor kring varför kommunen inte sanerat fler fastigheter, beslutade sig fastighetskontoret snabbt för att införa en tidsgräns.

Allt PCB i kommunens fastigheter ska nu vara borta senast år 2008.

De fastigheter som återstår ska kommunen alltså sanera de närmsta fyra åren för en kostnad på ungefär 5 miljoner kronor, undantaget är saneringen av Stadshuset. Kommunen väljer att börja med Valsätraskolan, där finns det 75 kilo av miljögiftet som ska ut ur byggnaden.

Vid årets slut hoppas kommunen att man sanerat hälften av det PCB man hittat i alla fall om man räknar i kilo. Alla andra stora fastighetsägare i Uppsala är så gott som klara med sin sanering och att kommunen ligger så långt efter är inte bra, tycker Eva Mårtensson kommunens fastighetschef:

- Det är ju tråkigt tycker vi och därför väljer vi nu att ta vårt ansvar genom att sätta en tidsgräns så att också vi ska göra det här på ett bra sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".