Riksdagsmän agerar för tingsrätter

Nu engagerar sig några av länets riksdagspolitiker i frågan om en eventuell nedläggning av tingsrätterna i Tierp och Enköping. Det välkomnas av både nämndemän och komunpolitker i dom båda kommunerna.

Vi har tidigare berättat om att tingsrätterna i Enköping och Tierp kan komma att läggas ner och att all verksamhet flyttas till Uppsala. Nämndemän och lokalpolitiker är kritiska.

Nu blandar sig alltså några av länets riksdagsledamöter i diskussionen. Centerpartiets riksdagsledamot Rigmor Stenmark har länge jobbat för att dom mindre tingsrätterna ska bli kvar och det kommer hon att fortsätta med.

Folkpartiets Erik Ullenhag engagerar sig också. Han vill ha en samlad och genomtänkt strategi innan beslut om nedläggningar görs och det kommer han att jobba för i riksdagen.

- Gör man det lite hafsigt och slafsigt och lägger ner ett par domstolar, som i Enköping och Tierp, då riskerar man att hamna i en situation där människor förlorar förtroendet för rättsväsendet.

Om det görs en sån typ av utredning som Erik Ullenhag vill ha tror han att det förändrar utsikterna för Tierp och Enköpings tingsrätter.

Men socialdemokraternas riksdagsledamot Mats Berglind menar att omorganisationer alltid ifrågasätts och han köper inte argumenten från nämndemännen i dagsläget. Att förslaget sparar pengar är en viktig aspekt för Mats Berglind. Men han utesluter inte att han kan ändra ståndpunkt om nya fakta tillkommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".